Sting & Shaggy: The 44/876 Tour

Jul
7
2018
Baarn, NL
Paleis Soestdijk
Share

Zelfs de koning deint mee met Sting...

 

Koning Willem-Alexander was zaterdag terug in de tuin van zijn grootouders, waarin hij ooit verstoppertje speelde. Samen met Maxima, nu als toeschouwer bij het concert van Sting en Shaggy.

 

Paleis Soestdijk was zaterdagavond een glorieuze locatie voor een zomers concert. Wit en strak in de lak, met het podium nagenoeg op het bordes, drie tribunes en een ruime keuze aan horecastands.

 

Met de zon pas laat wegzakkend verkeerde iedereen in een soort vakantiestemming en daar paste de op reggae gebaseerde muziek van Sting en Shaggy uitstekend bij.

 

De plaat die dit voorjaar verscheen, 44/876, de landennummers van Groot-Brittannië (Sting) en Jamaica (Shaggy), was behoorlijk melig en behoort zeker niet tot het beste werk van de voormalige frontman van The Police.

 

De vrees bestond dat er veel van de nieuwe nummers zouden worden uitgevoerd, omdat de gezamenlijke tournee naar de plaat is vernoemd. Maar in deze setting maakte het eigenlijk niet veel uit, want live, met een biertje in de hand op deze zwoele zomeravond waren de zes nummers van 44/876 die aan bod kwamen goed te verteren.

 

Sting omringt zich in zijn algemeen met kwalitatief hoogstaande muzikanten, zo ook nu, met fraaie bijrollen voor zijn vaste gitaristen Dominic en Rufus Miller, drummer Josh Freese en achtergrondzangeres Melissa Musique uit de kliek van Shaggy.

 

En de Police-klassiekers zijn zo onverwoestbaar sterk dat het publiek al snel plat ging. Opening was Englishman in New York, al snel gevolgd door Every little thing she does is magic.

 

Willem-Alexander en Maxima deinden net zo hard mee als de rest van de bezoekers en de koning hanteerde, zoals velen, zijn smartphone om foto’s en video’s te maken. Over dichtbij het volk staan gesproken. Bij de entree van het koninklijk paar, vlak voor het begin van het concert, ging een enthousiast gejuich op. Aan hun populariteit hoeft niet te worden getwijfeld.

 

Enige dissonant in een verder prachtige avond was de uitvoering van Roxanne. Hoe Sting het in zijn hoofd heeft kunnen halen om Roxanne te verweven met Shaggy’s hit Boombastic is een raadsel.

 

Verder geen kwaad woord over het duo, dat de taken eerlijk verdeelde, met Shaggy wat meer in de clownsrol en Sting met kennelijk plezier wat minder nadrukkelijk in de schijnwerpers.

 

Het Gooi en Eemland zijn al decennia verstoken gebleven van betekenisvolle optredens en het is dan ook een enorme aanwinst dat Agents After All de serie concerten onder de naam Royal Park Live enkele jaren geleden is gestart.

 

Na Van Morrison vorig jaar was de line-up ditmaal met Elvis Costello, Sting & Shaggy en de zondagse afsluiter Jack Johnson ongekend voor deze omgeving.

 

Het publiek, voor het merendeel afkomstig uit de omtrek, kan nu dus topmuzikanten zien zonder te hoeven afreizen naar de Gelredome, Ziggodome of Ahoy. Hopelijk volgt er in 2019 weer een editie.

 

(c) DeGooi-en Eemlander by Bert-Jan van Oel

Comments
0

PHOTOS

img
img